1-2000-5000 TL GİB e-Arşiv faturalarını kimler düzenleyebilir?
e-Arşiv fatura uygulamasına dahil olmayan mükellefler, vergi mükellefi olan ve vergi mükellefi olamayanlara aynı gün içerisinde kanunda belirlenen limitlerin aşılması halinde "e-Arşiv Fatura" olarak düzenlenme zorunluluğu bulunmaktadır. Limit altında kalan faturalar da isteğe bağlı GİB e-Arşiv fatura olarak düzenleyebilir.
2-2000-5000 TL GİB e-Arşiv Faturalarının gönderilmesi için geliştirme hangi versiyon ile yapıldı?
GİB e-Arşiv faturaları geliştirmesi Start3(E-devlet içerikli paket hariç), Go3, Go Wings, Tiger3, Tiger Wings, Tiger3 Enterprise ve Tiger Wings Enterprise ürünlerinde 2.77.00.00 sürümü ile birlikte kullanıma sunulmuştur.
3-e-Logo entegratörde GİB e-Arşiv fatura özelliği aktif edildi ve entegratör bilgileri tanımlandı fakat programda menülerde e-Devlet menüsü neden gelmiyor?
Programda GİB e-Arşiv fatura özelliğinin kullanılabilmesi için ürün lisansında GİB e-arşiv fatura özelliğinin aktif edilmiş olması gerekmektedir.
4-e-Fatura ve e-Arşiv kullanılan bir firma da aynı zamanda GİB e-Arşiv fatura özelliği kullanılabilir mi?
Sistem işletmeni firma detaylarında e-devlet altındaki e-Fatura/e-Arşiv sekmesinde bulunan e-Fatura, e-Arşiv kullanıcısı seçenekleri işaretlenir ise GİB e-Arşiv fatura özelliği ezilmiş olacaktır. GİB e-Arşiv fatura özelliği için ilgili firma detaylarında sadece entegratör bilgilerinin doldurulması gerekmektedir.
5-GİB e-Arşiv fatura limitleri nereden tanımlanmaktadır?
Ticari sistem yönetimi altında satış dağıtım parametreleri seçeneklerindeki Vergi Mükellefi Olmayanlara Düzenlenecek Günlük Fatura Limiti ve Vergi Mükellefine Düzenlenecek Günlük Fatura Limiti parametreleri ile tanımlanmaktadır.
6-Limit altında kalan faturalar için de GİB e-Arşiv faturası düzenlenebilir mi?
Evet, limit altında kalan faturalar için de GİB e-Arşiv faturası düzenlenebilir. Bunun için, ticari sistem yönetimi altında yer alan “Faturalarda Elektronik Belge Kutucuğu İşaretli Gelsin” parametresi “Evet” olarak ayarlanmalıdır. Bu ayar, limit altındaki faturaların da dijital olarak düzenlenebilmesine imkan sağlar.
7-Hangi fatura tiplerinde limit kontrolü yapılır?
Limit kontrolü, perakende satış faturası, toplu satış faturası, verilen hizmet faturası, satış fiyat farkı faturası gibi bazı fatura türlerinde yapılabilir. Ayrıca, stok tutarları arttırılacak seçili olduğunda bu fatura türlerinde limit kontrolü yapılırken; stok tutarları azaltılacak seçili olduğunda satın alma iade faturası ve satın alma fiyat farkı faturası gibi türlerde de limit kontrolü uygulanır
.8-Gün içerisinde girilen ve limit altında kalan fatura olduğunda yeni girilen bir fatura ile birlikte limit aşıldığında gün içerisinde girilen diğer faturalar GİB e-Arşiv fatura olarak gönderilebilir mi?
Evet, aynı gün içerisinde düzenlenen faturaların toplamı, belirlenen günlük limite ulaşırsa, limit aşılırsa, o gün girilen faturaların tümü GİB e-Arşiv faturası olarak gönderilebilir. Bu durumda, GİB sistemine gönderilen faturalar, elektronik belge kutucuğu otomatik olarak işaretlenmiş olur
9-e-Arşiv fatura gönderilirken girilen doğrulama kodu hangi telefon numarasına gönderilmektedir?
Fatura gönderiminde kullanılan doğrulama kodu, firmaya ait GİB e-Arşiv portalında tanımlı olan telefon numarasına gönderilmektedir. Bu numara, sistemde doğru bir şekilde tanımlanmış olmalıdır.
10-Fatura kaydedildiğinde neden kâğıt numara şablonu kullanılarak numara oluşuyor?
GİB e-Arşiv faturalarında numara şablonu, programda manuel olarak tanımlanmaz. Faturalar, GİB' e başarıyla gönderildikten sonra GİB sisteminde numara oluşturulmaktadır. Bu numara, fatura durumu "GİB' e Gönderildi Başarılı" olarak sorgulandığında güncellenir.
11-Fatura elektronik belge seçilerek kaydedilmesine rağmen neden browserda e-Fatura tipi kâğıt olarak görünüyor?
Eğer fatura e-Arşiv fatura olarak gönderildiğinde, sistemde fatura tipi e-Fatura yerine "kağıt" olarak görünüyorsa, bunun nedeni elektronik belge kutucuğunun doğru şekilde işaretlenmemiş olması olabilir. Bu durum, fatura e-Arşiv olarak gönderildiğinde doğru şekilde düzeltilir.
12-GİB e-Arşiv faturaları toplu olarak gönderilebilir mi?
GİB e-Arşiv faturaları, her fatura için ayrı bir doğrulama kodu gerektiğinden toplu olarak gönderilememektedir. Her bir fatura için tek tek gönderim sağlanmalıdır.
13-Gönderilen faturalarda toplu durum sorgulama yapılabilir mi?
Evet, e-Devlet/e-Arşiv/Giden kutusu altında gönderilen ve durumları güncel olmayan faturalar seçilerek, F9 menüsünden toplu durum sorgulama yapılabilir.
14-Fatura üzerinde incele yapıldığında neden "taslak faturadır" ifadesi geliyor?
Faturalar gönderilmeden önce taslak olarak incelenebilir. Fatura gönderildikten sonra, taslak ifadesi kaldırılır ve fatura durumu "gönderildi" olarak güncellenir.
15-Şahıs şirketlerine gönderilen faturalar görüntülendiğinde sadece Ad/Soyad bilgisi geliyor. Unvan bilgisi neden görüntülenmiyor?
Şahıs şirketlerine düzenlenen faturalarda, unvan bilgisi genellikle görünmez. Bunun nedeni, GİB' in UBL standardına göre, TCKN ile fatura kesilen şahıs firmalarında unvan bilgisinin gizlenmesi. Sadece ad ve soyad bilgisi görüntülenir..
16-Fatura içerisindeki malzeme de birden fazla indirim olduğunda fatura gönderildikten sonra görüntülendiğinde neden sadece bir indirim satırı görünüyor?
GİB e-Arşiv portalinde, birden fazla indirim satırı girilmesine izin verilmez. Bu nedenle, ERP sistemlerinde birden fazla indirim uygulanan satırlar, GİB tarafından tek bir satır olarak gönderilmektedir. XML birleşimi ile malzeme indirimleri birleştirilerek tek bir satırda gösterilebilir.
17-Gönderilen fatura görüntülendiğinde malzeme miktarının yanında neden birim gelmiyor?
GİB e-Arşiv faturasında, malzeme birimi bazen görünmeyebilir. Bunun nedeni, GİB' in kod listesinde yapılan bir güncelleme ile NIU evrensel kodunun, diğer e-belge türlerinde kabul edilirken, GİB e-Arşiv fatura türünde kabul edilmemesidir. Eğer malzeme birimi olarak NIU evrensel kodu seçilmişse, e-Arşiv faturasında birim bilgisi görünmez. Ancak, bu durumu aşmak için, 2.78 versiyonuna geçiş yaparak, malzeme birim setindeki evrensel kodu Adet için C62 olarak değiştirebilirsiniz. Bu güncelleme, fatura görüntülendiğinde birimin doğru şekilde görünmesini sağlar.
18-GİB e-Arşiv faturalarında irsaliye yerine geçer seçeneği neden gelmiyor?
e-Arşiv faturalarında, “İrsaliye Yerine Geçer” seçeneği kullanılamıyorsa, bunun nedeni sistemin eski bir sürümünün kullanılmasıdır. Bu özellik, 2.79 veya üstü sürümlerde aktif hale gelmektedir. Eğer bu seçeneği kullanmak istiyorsanız, 2.79 ve üzeri bir sürüme geçiş yapmanız gerekmektedir. Güncel sürüme geçtikten sonra, irsaliye yerine geçer özelliğini rahatlıkla kullanabilirsiniz.
19-GİB e-Arşiv faturalarında fatura tipi neden seçilemiyor?
GİB e-Arşiv faturasında fatura tipi seçilemiyorsa, bu da benzer şekilde yazılımın eski bir sürümünü kullanıyor olmanızdan kaynaklanıyor olabilir. Fatura tipi seçimi, 2.79 ve üstü sürümlerle mümkün hale gelmektedir. Eğer bu özelliği aktif hale getirmek istiyorsanız, kullanılan yazılımın sürümünü 2.79 veya daha yeni bir sürüme yükseltmeniz gerekir. Bu güncelleme sonrasında fatura tipi seçimi sorunsuz bir şekilde yapılabilir.
2.85 versiyon ile kasadan ve bankadan düzenlenen faturaların gelecek dönemlere ait gelir ve gider dağılımının…
Gelecek yıllara ait gelir ve giderlerin aylara dağıtımı Genel Muhasebe işlemler menüsü altında yer alır.…
Gelecek aylara ait gelir ve gider dağılımı Genel Muhasebe işlemler menüsü altında yer alır. Filtrede…
Stopajlı Fatura Oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiler bu belgeden ulaşılabilir. Stopajlı fatura oluşturabilmek için öncelikle içerisinde…
Sabit kıymet hareketleri altında yer alan zimmet fişleri ile sistemde bulunan sabit kıymetleri (cep telefonu,…
Satın alma belgesinde e-fatura irsaliye eşleştirmesi parametresi kullanıcı tarafından uyarlanacak veya işlem durdurulacak olarak seçilecektir.