Danıştay 10. Dairesinin Esas No: 2023/170, Karar No : 2024/1853 sayılı kararıyla; yemek yardımının ayni bir yardım olduğu, ayni yardım şeklindeki yemek yardımının işyerinde veya dışında verilmesinin ayni yardım niteliğini değiştirmeyeceği ve sadece yemek bedeli ödemelerinde kullanılabilecek olan yemek kartları ile sağlanan yemek yardımı tutarlarının ayni yardım kapsamında olması gerektiği belirtilerek, Yönetmeliğin değişik 97.maddesinin 7.fıkrasının (a) bendinin ve bu Yönetmeliğe dayanılarak SGK'nın 2022/22 sayılı, "Yemek Bedeli" konulu Genelgesinin (2.1.2) ve (2.1.4) maddelerinin iptaline hükmedildi.
Danıştay'ın iptal kararına istinaden, 02.12.2024 tarihinde Yönetmelikte değişikliğe gidilerek; "yemek hizmetinin alınması dışında da kullanılabilecek yemek kartı/çeki/kuponu gibi araçlarla sağlanması halinde" sadece belirlenecek istisna tutarını aşan kısmın prime tabi olacağı yönünde değişikliğe gidilmiş, ayrıca "günlük asgari ücretin Kurum Yönetim Kurulunca belirlenen oranı" şeklindeki düzenleme de kaldırıldı.
Bu çerçevede, yemek yardımı SGK primi istisnasıyla ilgili 01.01.2025 tarihinden itibaren yapılacak uygulamanın usul ve esasları ile ilgili sirküler ve genelgeye aşağıdaki link üzerinden erişebilirsiniz.
https://www.vergidegundem.com/sirkuler/135601
Logo Bordro Plus 4.98.00.01 versiyonda yapılan geliştirmeyle birlikte;
Söz konusu değişiklik için Logo Bordro Plus'ta yapılması gereken işlemler aşağıdaki gibidir:
Kanun parametreleri / SGK matrah ve oranları tabında 'Yemek yardımı muafiyet tutarı (Günlük)' tutarı 158 TL olarak belirtilmelidir.
Ocak 2025 yılından itibaren geçerli olacak hesaplamalar için Kanun parametreleri / Diğer tabında bulunan 'Yemek yardımı güncellemesi' parametresinde 'Ocak 2025'seçeneği seçilmelidir.
Not: Yemek yardımının SGK, gelir vergisi ve damga vergisi istisnaları, yemek yardımı ödeme kaleminin gün değerinden hesaplandığı için yemek yardımı ödemesinin kurum çalışma parametresindeki ödeme tipi 'Gün' olarak tanımlanmalıdır.
01.01.2025 tarihinden itibaren geçerli olacak şekilde; işlem türü 'Yemek yardımı' olan yeni bir çalışma parametresi eklenmelidir. Daha sonra eklenen çalışma parametresine bağlı kurum çalışma parametresi oluşturulup, SGK tabi oran 0, gelir vergisine tabi oran 100, damga vergisine tabi oran 100 olarak belirtilmelidir.
Yemek yardımının SGK, gelir vergisi ve damga vergisi istisnaları, yemek yardımı ödeme kaleminin gün değerinden hesaplandığı için yemek yardımı ödemesinin kurum çalışma parametresindeki ödeme tipi 'Gün' olarak tanımlanmalıdır.
Not1: Yemek yardımının tamamının SGK'dan muaf olma durumu sadece ayni yemek yardımı ve restoranlarda kullanım için geçerlidir.
Not2: Oluşturulan yemek yardımı parametresinin toplu olarak sicil kartlarıyla ilişkilendirilmesi için ayarlar / işlemler / sicil kartlarına parametre aktarımı işlemi kullanılabilir.
2.85 versiyon ile kasadan ve bankadan düzenlenen faturaların gelecek dönemlere ait gelir ve gider dağılımının…
Gelecek yıllara ait gelir ve giderlerin aylara dağıtımı Genel Muhasebe işlemler menüsü altında yer alır.…
Gelecek aylara ait gelir ve gider dağılımı Genel Muhasebe işlemler menüsü altında yer alır. Filtrede…
Stopajlı Fatura Oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiler bu belgeden ulaşılabilir. Stopajlı fatura oluşturabilmek için öncelikle içerisinde…
Sabit kıymet hareketleri altında yer alan zimmet fişleri ile sistemde bulunan sabit kıymetleri (cep telefonu,…
Satın alma belgesinde e-fatura irsaliye eşleştirmesi parametresi kullanıcı tarafından uyarlanacak veya işlem durdurulacak olarak seçilecektir.