E-İrsaliye Hakkında
26 Mart 2018Elektronik Uygulamalara Geçiş
16 Nisan 2018ÖN MUHASEBE NEDİR?
En genel anlatımıyla ön muhasebe işletmenin finansal yönetimini sağlayacak verilerin takibi ve işlenmesidir. Şirketin cari, banka ve kasa hesaplarının takibi ile birlikte fatura, irsaliye, çek/senet hazırlanması gibi işlemleri içerir.
CARİ (MÜŞTERİ & TEDARİKÇİ) HESABI TAKİBİ
Birlikte çalışılan tedarikçi ve müşteri hesaplarının toplamı cari hesaplardır. Cari hesap takibinde her işletme için hayati önem taşıyan müşteri ya da tedarikçiler ile olan alacak-borç ilişkisi takip edilir. Bu bilgileri rapor hazırlamakta ve ihtilaf durumlarında da kullanabilirsiniz.
FATURA / İRSALİYE İŞLEMLERİ
İşletmeler mal veya hizmet sattığı zaman fatura keser, mal veya hizmet aldığında ise fatura alır. İrsaliye ise bir malın bir yerden başka yere nakil edilmesi sırasında kullanılan sevk belgesidir. Görünümü faturaya benzeyen irsaliyenin mali değeri yoktur. Gelen, giden her türlü fatura ve irsaliye işleminin takibi ön muhasebe konusudur.
STOK (ÜRÜNLER & HİZMETLER) GİRİŞ / ÇIKIŞ TAKİBİ
Ürün alım satımı yapan işletmelerde depodaki malın takibinin yapılması ön muhasebe konusudur. İşletme stokta takip etmek istediği ürün ya da hizmeti muhasebe sistemine işler. Ürün ya da hizmet alımında sisteme girişini sağlar, sattığında ise stoklardan düşer. Alış faturası ile stoklarda artış, satış faturası ile de stoklarda azalış meydana gelir. Bu takip ile en çok satan, uzun süredir satılmayan ve stoğu azalmış ürünler hakkında bilgi edinebilirsiniz.
ÇEK / SENET TAKİBİ
Çek ve senet ticari alışverişlerde nakit harici kullanılan ödeme araçlarındandır. Alınan ya da verilen çek ve senetlerin takip edilmesi ve ön muhasebede işlenmesi gerekmektedir. İşletme vadeleri takip ederek, ödeme günlerinde ödeme, tahsil günlerinde tahsilat yapar. Vade tarihi ve tutar bilgileri ile senetlerinizi takip etmek nakit akışınız hakkında fikir sahibi olmanız bakımından da önemlidir.
BANKA HESABI TAKİBİ
İşletmenin banka hesaplarının durumunu takip etmesi ön muhasebenin konusudur. Banka üzerinden ödenen çekler, havaleler, tahsilat işlemleri gibi her türlü ödeme işleminin takibini içerir.
KASA HESABI TAKİBİ
İşletmenin nakit parasını ve günlük gelir-gider takibini yapmak için kullanılır. Nakit giriş ve çıkışlarında oluşan hareketin kaydı tutularak yapılan tahsilat ve ödemeler bu bölümde izlenir ve böylelikle işletmenin nakit işlemleri takip edilmiş olur.