Kağıt irsaliyenin elektronik ortamda, aynı nitelik ile düzenlenmiş hali olan e-İrsaliye, 487 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği ile yürürlüğe girmiş olan bir uygulamadır. Bu uygulama, irsaliyenin Gelir İdaresi Başkanlığı (GİB) tarafından belirlenen standartlara uygun şekilde dijital olarak düzenlenmesi, iletilmesi, muhafaza ve ibraz edilmesini kapsar.
Dijital ortamda düzenlenen e-İrsaliye kağıt irsaliye ile aynı niteliği taşır. Daha çok sevk irsaliyesi olarak kullanılan e-İrsaliye sayesinde şirketler mal hareketlerini dijital ortamda kolayca izleyebilir ve giderlerinden de tasarruf edebilir.
e-İrsaliye sisteminin 1 Ocak 2018 itibarı ile mükelleflerin hizmetine açılmış olduğunu hatırlatıyor ve bu yazımızda e-İrsaliye hakkındaki detayları sizlerle paylaşıyoruz.
e-İrsaliye uygulaması doğrudan maliyetleri azaltarak ekonomik fayda sağladığı gibi iş süreçlerindeki iyileşme ile verimliliği de arttırır ve işçilik maliyetlerinden tasarruf sağlar.
Faydalara adım adım göz atmak gerekirse;
e-Dönüşüm sürecinin bir parçası olan e-İrsaliye’nin iş süreçlerini kolaylaştıran birçok özelliği bulunur. İşte bunlardan bazıları:
E-İrsaliye uygulamasından yararlanmak isteyen mükelleflerin e-Fatura sistemine kayıtlı olması zorunludur. e-İrsaliye kullanacak mükelleflerin e-Fatura uygulamasında kullandıkları yöntemi kullanmaları gerekir.
E-Fatura sistemine kayıtlı tüm kullanıcılar e-İrsaliye uygulamasına 3 farklı yöntemden birini seçerek başvurabilirler:
Özel entegrasyon yöntemi elektronik başvuru: Halihazırda özel entegrasyon yöntemi ile kullanmakta olan mükelleflerden, e-İrsaliye uygulamasına dahil olmak isteyenlerin, Başkanlık’tan e-İrsaliye özel entegratörlük izni alan özel entegratörlerden biri ile anlaşmak suretiyle uygulamaya katılması.
Ürünü İncelemek İçin Tıklayınız.
2.85 versiyon ile kasadan ve bankadan düzenlenen faturaların gelecek dönemlere ait gelir ve gider dağılımının…
Gelecek yıllara ait gelir ve giderlerin aylara dağıtımı Genel Muhasebe işlemler menüsü altında yer alır.…
Gelecek aylara ait gelir ve gider dağılımı Genel Muhasebe işlemler menüsü altında yer alır. Filtrede…
Stopajlı Fatura Oluşturma hakkında ayrıntılı bilgiler bu belgeden ulaşılabilir. Stopajlı fatura oluşturabilmek için öncelikle içerisinde…
Sabit kıymet hareketleri altında yer alan zimmet fişleri ile sistemde bulunan sabit kıymetleri (cep telefonu,…
Satın alma belgesinde e-fatura irsaliye eşleştirmesi parametresi kullanıcı tarafından uyarlanacak veya işlem durdurulacak olarak seçilecektir.